Bunker kerkhof Halle

eigenaar: Stad Halle toegankelijkheid: de bunker is enkel toegankelijk voor vleermuizen

Vleermuizen in onze cultuur

Vleermuizen worden vaak beschouwd als demonische creaturen. Rond geen enkele andere zoogdierengroep hangt zulk een sluier van magie en bijgeloof. Het nachtelijke leven van de vleermuis heeft er toe geleid dat deze dieren in de mythologie en de folklore in onze West-Europese cultuur meestal in verband worden gebracht met het kwaad. De dieren werden aan deuren gespijkerd of vormden ingrediënten van allerlei kwakzalverijen. De overtuiging dat vleermuizen in de haren vliegen blijft bijvoorbeeld taai doorleven, hoewel niemand het ooit meemaakte.

Het mysterie van de vleermuis

We krijgen regelmatig meldingen over vleermuizen die bij iemand het huis zijn binnengevlogen. Helaas is de melder vaak angstig, gevoed door allerlei mythes, waarin de dieren zich tegoed doen aan menselijk bloed, of zich vastklampen aan het haar, en het slachtoffer ontredderd achterlaten.

Het is heel jammer dat sommigen nog steeds in dit soort mythes geloven, want vleermuizen zijn heel bijzondere en ongevaarlijke dieren. Het enige wat je niet moet doen, is een vleermuis oppakken zonder goede handschoenen, want ze kunnen besmet zijn met een bepaalde vorm van hondsdolheid.

Vleermuizen hebben ook een weerstand ontwikkeld tegen veroudering en kanker. Vleermuizen kunnen daardoor 20 tot zelfs 40 jaar worden, terwijl dieren van gelijke grootte 2 à 3 jaar worden!

In feite weten we heel weinig van de dieren- en plantenwereld om ons heen. Iedere keer komen er weer fascinerende ontdekkingen, en alleen al daarom dienen we respect te hebben voor “Al wat groeit en bloeit en ons altijd weer boeit”.

Gewone baardvleermuis (Myotis mystacinus)

Weetjes

  • Als ik mijn vleugels spreid, ben ik 19 tot 23 cm breed.
  • Ik weeg 4 tot 8 gram.
  • Ik eet graag langpootmuggen, vlinders, spinnen en rupsen.
  • Tijdens de zomer slaap ik overdag graag achter loshangende boomschors of op een zolder.
  • Tijdens de winter verstop ik met liefst in een koude kelder of een bunker.

Video

Zwermende baardvleermuizen

Jagende baardvleermuis